Introductie

Ontstaan van Jeugdspoar

Rond 1974 hielden de verkenners ermee op om activiteiten voor jongeren te organiseren. Deze activiteiten vonden destijds plaats in “de Blokhut”. Er was op dat moment géén organisatie meer die voor de jeugd in Sint Nyk activiteiten organiseerden. Het bestuur van De Wissel vond dat er toch iets voor de jeugd moest komen en ging met elkaar om tafel. Samen met een aantal vrijwilligers begonnen zij weer activiteiten te organiseren voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. Door de toenemende belangstelling van jongeren is in 1976 officieel Stichting jongerenvereniging Jeugdspoar ontstaan.

De naam Jeugdspoar is tot stand gekomen omdat de activiteiten in het voormalige tramstation genaamd De Wissel (1901) georganiseerd worden. De doelgroep waarvoor deze activiteiten georganiseerd worden is de ‘Jeugd’ en ‘spoar’ is de Friese vertaling van (tram)spoor.

Hoe werkt Jeugdspoar?

Stichting Jongerenvereniging Jeugdspoar is opgericht met als doel de jeugd (12 tot 16 jaar) van Sint Nyk én omstreken te vermaken. Dit doel is door de jaren heen altijd hetzelfde gebleven. Jeugdspoar bestaat uit een bestuur van enthousiaste vrijwilligers in de leeftijd van 18 t/m 30 jaar. Het Jeugdspoar seizoen begint in september en eindigt na het Hemelvaartweekend. Eén keer in de drie weken wordt een activiteit georganiseerd. Voorbeelden van activiteiten zijn: After Summer party, Spokentocht of Casino Night, de activiteiten in én rondom De Wissel worden afgewisseld met activiteiten buiten de deur zoals bowlen en zwemmen. Ook wordt er weleens een educatieve avond georganiseerd bijvoorbeeld in samenwerking met de plaatselijke brandweer of wijkagent. Zoals eerder genoemd vinden bijna alle activiteiten vinden plaats in jeugdsociëteit “De Wissel”, voor activiteiten buiten de deur is De Wissel altijd het verzamelpunt. Traditiegetrouw wordt het seizoen afgesloten met kamp. Dit vindt altijd plaats in het Hemelvaartweekend.

Ben jij tussen de 12 en 16 jaar? Kom dan eens langs bij één van onze activiteiten! Eerstvolgende activiteit kun je vinden in de agenda.